Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrası ağrı kullanılan anestezik ilaçların etkisi geçtikten sonra görülebilir. Ancak bu ağrı genellikle hafif ve ağrı kesicilerle rahatlatılabilecek düzeydedir. Birkaç gün içinde ağrının azalması beklenir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı tedavi edilen dişteki enfeksiyon iyileşene kadar sürebilir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebileceği gibi genellikle doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicilerin düzenli kullanılması ile hafifleyecektir. Ağrı şiddetli ve uzun süreliyse mutlaka bir diş hekimini ile iletişime geçilmesi önerilir.

Kanal tedavisi çürüyen dişi onarmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi sırasında dişin içindeki pulpa adı verilen yumuşak dokular temizlenerek diş doldurulur. Pulpa dokusunda dişi besleyen damar ve sinirler bulunduğu için tedavi sonrası rahatsızlık hissedilebilir. Kanal tedavisi daha çok derin çürükleri, dişteki travmaları ve dişin iç kısmındaki enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Derin çürükler, travmalar ve enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde kök çevresinde kemik kaybına yol açabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisinden sonra hafif ağrı ve rahatsızlık hissi normaldir. Bu geçici bir durumdur. Peki, kanal tedavisinden sonra ağrı neden olur?

Anestezi etkisinin geçmesi: Anestezi etkisi geçtikten sonra hissedilen ağrı beklenen bir durumdur. Bu ağrıya tedavi sırasında oluşan yara dokusu neden olur. Anestezi etkisi hafifledikçe ağrıyı gidermek için diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

İltihabın hemen iyileşmemesi: Diş kökü iltihabı olan kişilerde kanal tedavisi sonrası iltihap hemen geçmeyeceği için bir süre daha ağrı görülebilir.

Kanal tedavisi sonrası komplikasyonlar: Kanal tedavisi sonrası şiddetli ağrı başarısız bir işlem sonrasında görülebilir. Bu nadir bir durumdur. Ağrının şiddeti dayanılmayacak düzeydeyse ve günler geçmesine rağmen hafiflemiyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Endodonti, dişin iç kısmındaki yumuşak doku ve kanalları inceleyen ve bu bölgelerdeki sorunları tedavi eden diş hekimliği alanıdır. Kanal tedavisi (endodontik tedavi) dişi çekmeden kurtarmanın en etkili yoludur. Bu tedavide izlenen adımlar ise şu şekildedir:

İlk olarak tedaviye konu olan dişin kök kanallarını görmek ve enfeksiyon olup olmadığını tespit etmek için dişin röntgeni çekilir. Daha hafif vakalarda diş dolgusu bir seçenektir. Ancak hekim tarafından kanal tedavisi uygun görülürse diş çevresini uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır.

  • Tedavi edilecek bölgeyi kuru tutmak için diş çevresine su geçirmez bir malzeme yerleştirilir.
  • Sonrasında iltihaplı bölgeye ulaşmak için dişin içine bir delik açılır.
  • Enfekte olan dokular çıkarılır.
  • Dişin iç kısmındaki kanallar özel aletler kullanılarak temizlenir ve dolguya uygun hale getirilir.
  • Dişin ortasında oluşan boşluğu doldurmak ve yeni enfeksiyonları önlemek için vücutta reaksiyona yol açmayacak malzemelerle dolgu uygulaması yapılır.
  • Bu işlemler hastanın durumuna göre ortalama 1-3 saat kadar sürer.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kanal diş tedavisi sonrasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Kanal tedavisi sonrası hızlıca iyileşmek ve yeni çürüklerin önüne geçmek için ise yapılması gerekenler şunlardır:

  • Hekim tarafından reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak iyileşme sürecini sorunsuz atlatmak bakımından oldukça önemlidir.
  • Özellikle ilk saatler herhangi bir şey tüketilmemelidir. Tedavinin ardından ilk birkaç gün ise dişe baskı yapmayacak yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
  • Dişleri düzenli bir şekilde fırçalamak, ağız bakımını yapmak yeni çürükleri önleyecek ve tedavideki başarı oranını arttıracaktır.
  • Dişlerin sağlıklı olduğunu düşünülse dahi düzenli kontroller yaptırmak ihmal edilmemelidir. Çünkü çürükler bazen gözle görülemeyebilir.
  • Alkol ve sigara tüketimi diş sağlığını oldukça olumsuz etkiler. Alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Dişlerde ağrı, sızlama, hassasiyet hissedildiğinde zaman geçirmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir?

Kanal tedavisi genellikle başarılı bir tedavi yöntemidir. Ancak bazen diş hekiminin çabalarına rağmen bu işlem başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu; enfeksiyonun dişin iç taraflarına ulaşması, diş kökünde fark edilemeyen bir çatlak veya kullanılan malzemenin zamanla parçalanması sonucu gelişebilir. Tedavi sonrasında bir türlü geçmeyen ağrı, dişlerde hassasiyet ve ısırma sırasında hissedilen rahatsızlık, dişte meydana gelen renk değişimleri, ağız kokusu, diş çevresinde uyuşukluk hissi başarısız bir kanal tedavisi belirtileri olabilir.

Dr. Funda Ersöz kanal tedavisi alanında da hizmet veren bir diş hekimidir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.