Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, sıklıkla diş eti hastalıklarından kaynaklanan ancak pek çok başka nedenleri de olabilen bir sorundur. Diş gıcırdatma, yanlış diş fırçası tercihi ya da çok sert diş fırçalamak bu sorunun nedenleri arasındadır. Pek çok kişi yaşamının bir döneminde diş etlerinde kanama durumu ile karşılaşabilmektedir.

Diş eti kanaması fark edildiğinde hızlı biçimde tedavi seçenekleri araştırılmalıdır. Bir diş hekimi tarafından problemin kaynağı tespit edilmez ve tedaviye başlanmazsa, bu kanamaya neden olan sorunlar ilerleyebilir ve diş kaybına dek uzanan sonuçlar ortaya çıkarabilir. Diş etinde kanama meydana gelmesine yol açan neden diş eti iltihabından diyabet ya da kan hastalıkları gibi sistemik problemlere dek uzanabilmektedir. Bu kanamalar ayrıca şu nedenlerle meydana gelebilir;

  • C veya K vitamini eksikliği
  • Yanlış diş fırçalama teknikleri
  • Hamileliğe bağlı değişiklikler
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı
  • Tütün ve tütün ürünleri
  • Stres ve diğer psikolojik sorunlar

Durduk Yere Diş Eti Kanaması

Diş etleri kanaması, çoğu zaman diş fırçalarken meydana gelen ve birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Pek çok nedene bağlı olabilir ancak bu kanamalar bazen geçici bir durumken, bazen tedavi gerektiren bir hastalık varlığına işaret eder. Bu kanamalar diş fırçalama esnasında olabilir, kişi sabah uyandığında gece kanama olduğunu fark edebilir. Bazen de diş etleri gündelik hayatın içinde kendiliğinden kanamaya başlar.

Hormonal değişiklikler, diş etlerinde kanamaya sebep olabilen faktörlerden bir tanesidir. Özellikle hamilelik, ergenlik ya da menopoz gibi dönemlerde dişlerde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle gebelik varlığında herhangi bir sorun ortaya çıkmasa dahi diş hekiminize danışmanız önerilir.

Diş eti hastalığı, görmezden gelinmemesi gereken ve düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Gingivitis adı verilen bu rahatsızlık, diş eti iltihabı olarak da bilinir. Diş etlerine yerleşen bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Tedavisi oldukça meşakkatli olabilen sorun, günde en az iki kez diş fırçalama alışkanlığı ile önlenebilir.

Diş etlerinde kanama nedenleri arasında yanlış fırçalama teknikleri veya sağlığa zararlı alışkanlıklara son verilmemesi vb. de bulunur. Dolayısıyla diş eti kanamasının altında yatan sebeplerin belirlenmesi ve buna yönelik tedbirlerin alınması önem taşır.

Diş Eti Kanaması
Diş Eti Kanaması

Genel ağız ve diş sağlığı korunması ve diş eti kanamasının önlenmesi için doğru boyutta ve sertlikte bir diş fırçası seçimi yapmak gerekir. Fırçalama sırasında diş etlerine zarar vermemek de oldukça önemlidir. Ayrıca, ağız ve damağa uymayan takma diş eti kanaması nedenleri arasındadır, takma diş kullanan bireylerin bu protezlerin ağızlarına tam olduğundan emin olması gerekir.

Beslenme yetersizliği, özellikle C vitamini eksikliği de diş etlerinde kanamalara yol açabilir. Sağlıklı bir diyet, diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda, kan sulandırıcıların ve diğer bazı ilaç türlerinin yan etkisi olarak diş eti kanamaları görülebilir.

Her durumda, ağız ve diş sağlığında herhangi bir problem fark edilir edilmez bir diş hekimi muayenesi gereklidir. Böylece diş etinin kanamasına yol açan problem tespit edilerek mevcut sorun ilerlemeden, kolay biçimde tedavi edilebilir. Özellikle diş eti iltihabı ilerlemesi diş kayıplarına yol açabilir ve cerrahi operasyon gerekliliği oluşabilir.

Dr. Funda Ersöz, ağız ve diş sağlığına dair pek çok tedavi ve koruyucu uygulama hizmeti vermekte olan bir diş hekimidir. Randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.