Diş Çekimi Sonrası İltihap Belirtileri

Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri, diş çekimi sonrasında oluşan çeşitli komplikasyonlardır. Çekilen dişin bıraktığı boşlukta mikroorganizmaların çoğalması şeklinde ifade edilir. Bu mikroorganizmalar bölgede iltihaba sebep olur.

Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri, çekim sonrası açık kalan bölge kan pıhtıları tarafından sarılır. Pıhtı o bölgeyi zararlı mikroorganizmalardan korur. Çeşitli sebeplerden dolayı kan pıhtısı bölgeyi erken terk ederse diş eti savunmasız kalır. Bunun sonucunda ise bakterilere açık hale gelir. Oluşan iltihaplanma ağrı, şişkinlik, kanamalar gibi çeşitli belirtiler ile kendini gösterir.

20’lik Diş Çekimi Sonrası İltihap Belirtileri

Diş sıralamasının en arkasında, üst ve alt çene her iki tarafında bulunan son dişlerdir. İnsanların genellikle ergenlik döneminin sonlarına doğru veya yetişkinlikte, genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çıkmaya başlar. Bu nedenle, bu dişlere “20’lik diş” adı verilir.

20’lik dişler, evrimsel açıdan zamanla eski işlevini kaybetmiştir. Atalarımızın daha sert yiyeceklerle veya çiğ ağırlıklı beslendikleri dönemlerde besinlerin daha kolay çiğnenmesinde kolaylık sağlamaktaydı. Ancak değişen beslenme alışkanlıkları ve çene boyutları, modern insanda 20’lik dişleri işlevsizleştirdi.

20’lik dişlerin çekilmesi en sık rastlanan cerrahi operasyonlardan biridir. Bu dişler genellikle, çene kemiği içinde yeterli alan bulunmadığında veya dişler yanlış yönde çıkmaya çalıştığında görülür. Bir kısmı veya tamamı diş etinin altında kalmış gömülü 20’lik dişler; diş çürümelerine, iltihaplanmalara, ağrıya, çene kitlenmesine ve çene kemiğinde hasar oluşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla, 20’lik diş çıkarken veya çıktıktan sonra sorunlar ortaya çıkabilir. Dişin çıkması sırasında diğer dişlere baskı yapabilir. Bu problem oluşunca dişin çekilmesi gerekebilir. Bu prosedür genellikle lokal anestezi altında yapılır ve çekim sonrasında bir süre iyileşme sürecine ihtiyaç olabilir.

Bazı durumlarda ise iyileşme tam sağlanamaz ve iltihaplanmalar gelişebilir. Bu iltihap belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Diş Çekimi sonrası iltihap belirtileri

Ağrı ve şişlik: Çekim yapılan bölgede ağrı ve şişkinlik görülebilir. Bu oldukça normal bir tepkidir. Ancak ağrı dayanılmaz boyutlara ulaştıysa mutlaka bir doktor muayenesi gerekmektedir.

Kızarıklık: Çekim bölgesinde cildin gözle görülür şekilde kızarması, iltihaplanmanın belirtisi olabilir. Kızarıklığın yanı sıra ciltte ısınma da olabilir.

Kötü tat ve kötü kokular: İltihaplanmayla birlikte ağızda kötü bir tat oluşabilir. Bu tadın yanı sıra ağız kokusu da belirtiler arasındadır. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi durumunda bu belirtiler daha da belirginleşir.

Yutma zorluğu: İltihap, çekim yapılan bölgenin şişerek genişlemesine sebep olur. Bu da çene ve ağız yapısını bozar. Buna bağlı olarak da yutma zorlukları gelişebilir.

Ateş ve titreme: Vücut ısısında artış, ateş ve titreme gibi genel belirtiler, iltihaplanma ve enfeksiyonun bir işareti olabilir.

Lenf nodlarındaki şişme: Boyun veya çene bölgesinde lenf nodlarındaki şişme, vücudun enfeksiyona karşı tepkisidir.

Genel halsizlik ve yorgunluk: İltihaplanma vücudu zorlayabilir ve yorgunluk, halsizlik hissi yaratabilir.

Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri 03

20’lik dişler belirlenen yaş aralığında değil ileri yaşlarda da çıkabilir. Dişin tamamen çıkmasını beklemek yerine, çıkma süreci sırasında veya sonrasında dişteki sorunları önlemek amacıyla kanal tedavisi uygulanabilir.

20’lik diş çekimi sonrasında oluşan iltihap genellikle bir dizi önlem ve tedaviyle kontrol altına alınabilir. Ancak, her durum özeldir ve şiddetli bir iltihap durumunda mutlaka bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Yapılan her tedavi ve ağrı azaltma yöntemi, doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Çekim yapılan bölgeye dışarıdan uygulanan soğuk kompres, şişliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Temiz bir bez veya buz torbası aracılığıyla uygulanmalıdır. Doktorun önerdiği bir ağrı kesici kullanmak da iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Enfeksiyon ve iltihaplanmalarda en etkili tedavi antibiyotik kullanımıdır. Muayene sonrası doktor tarafından yazılan antibiyotikler bitene kadar kullanılmalıdır. İlaçları yarım bırakmak hem tedavinin etkisini azaltır hem de tekrarlama riski oluşturur.

Ağız ve diş bakımına dikkat etmek tedavi sürecini hızlandırır ve ağırları azaltır. Aynı zamanda iltihabın diğer dişlere veya diş etlerine sıçramasını engeller. Dikkat edilmezse dişlerde bulunan implant benzeri diğer işlemler zarar görebilir.

İşlem sonrasında bir süre istirahat etmek, vücudun iyileşme sürecine odaklanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, yumuşak yiyecekler tüketmek, çekim yapılan bölgenin daha rahat iyileşmesine katkıda bulunabilir.

İltihap durumları birbirinden farklıdır ve profesyonel bir sağlık uzmanının müdahalesi gerekmektedir. Enfeksiyon ve iltihapla karşılaştığınızda mutlaka uzman bir hekime muayene olmalısınız.

20’lik diş problemlerine günümüzde oldukça sık rastlanmaktadır. Dr. Funda Ersöz internet sitesine bakabilir ve 20’lik dişler hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Kliniğimizi ziyaret edip muayene olabilir ve hızlıca tedavinizi başlatabilirsiniz.