20’lik Diş Çekimi Sonrası Yorumlar

20’lik diş çekimi sonrası yorumlar hastaların kişisel sağlık durumuna ve hekimin tedavi yöntemine bağlıdır. 20’lik diş çekimi bazı hastalarda oldukça sorunsuz atlatılan bir süreçken bazılarında ağrı ve şişlikler görülebilir. Çekilen dişin gömülü olması, bölgede enfeksiyon gelişmesi ve kişinin ağrı eşiğinin düşük olması gibi faktörler süreci etkileyecektir.

20’lik diş çekimi sonrası yorumlar pek çok insan tarafından merak edilmektedir. 20’lik diş çekimi cerrahi bir uygulamadır. Dolayısıyla işlem sonrası ağrı ve şişlik görülebilir. Ancak bu ağrı ve şişliğin birkaç gün içinde hafiflemesi beklenir. Diş hekimi tarafından reçete edilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Yorumlar

20’lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Diş hekiminin reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli kullanılmalıdır.
  • Çekilen dişin olduğu bölgeye ilk 24 saat soğuk kompres uygulanmalıdır.
  • Özellikle ilk gün çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Diş çekimi sonrası ilk birkaç gün yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir.
  • İyileşme sürecini olumsuz etkilediği için sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Gömülü Olmayan 20’lik Diş Çekimi Yorumları

Gömülü olmayan 20’lik diş çekimi yorumları genellikle ağrısız ve hızlı bir işlem olduğu yönündedir. Çünkü dişin çene kemiğine gömülü olmaması ve diş eti üzerinde görünür olması diş çekimini kolaylaştırmaktadır.  Gömülü olmayan 20’lik diş çekildikten sonra birkaç gün içinde günlük rutinlere devam edilebilir.

Gömülü dişler için ise durum biraz daha farklıdır. Bu dişler çene kemiğine kısmen ya da tamamen gömülü oldukları için daha farklı bir yol izlenir. Cerrahi bir işlem uygulanacağı için ağrı ve şişlik de hasta tarafından daha yoğun hissedilir. Hasta bu durumda günlük rutinlerine hemen dönemeyebilir. 20’lik diş çekimi sonrası yutkunma zorluğu bir süre devam edecektir. İşlemden sonra ağız hijyenine dikkat etmek ve hekimin önerilerini uygulamak komplikasyon riskini en aza indirecektir.

Bu tedavi sonrasında ortaya çıkan komplikasyonlardan biri de alveolittir. Peki “alveolit nedir?”

Alveolit, diş çekimi sonrasında oluşan bir komplikasyondur. Diş çekildikten sonra oluşan boşluğa alveol adı verilir. 20’lik diş çekimi sonrası ağız bakımı doğru şekilde yapılmadığında ve hekimin önerileri dikkate alınmadığında alveolde enfeksiyon gelişebilir. 20’lik diş çekimi sonrası ağrı, kötü koku ve tat, diş eti çekilmesi alveolitin belirtileri arasındadır. İyileşme sürecinde bir şeylerin ters gittiği düşünülüyorsa ve ağrı kesici kullanımına rağmen şiddetli ağrı hissediliyorsa mutlaka diş hekimi ile iletişim kurulması gerekir.

Alveolit tedavisi enfeksiyonu azaltmak ve ağrıyı dindirmek üzere alınan önlemleri içerir. Tedavi aşamaları şu şekildedir:

  • Enfekte olan bölge temizlenir.
  • Ağız içi antiseptik solüsyonlar ile yıkanır.
  • Antibiyotik tedavisine başlanır.
  • İleri vakalarda biriken sıvının boşaltılması için drenaj uygulanır.

20’lik dişler çekilmezse ne olur?

20’lik dişler “bilgelik dişi” olarak da bilinen üçüncü büyük azı dişlerdir. 20’li yaşlarda çıkan ve çoğu zaman çekilmesi gereken bu dişler diğer dişleri sıkıştırabilir ve çeşitli sorunlara yol açabilir. Bazı durumlarda dişin çıkış açısı doğru olmayabilir veya diş gömülü kalabilir. Bu durum çoğu kez ağrı ve rahatsızlık hissi yaratır. Ayrıca 20’lik dişlerin çürümesi durumunda çekilmesi zorunlu hale gelir.

Birçok insan çok büyük ağrı yaşayacağından endişe duyduğu için bu süreci geciktirme eğilimindedir. Halbuki diş çekimi sırasında kullanılan lokal anestezi, işlemi oldukça konforlu hale getirmektedir. 20’lik diş çekimi sonrası ağrı kesici kullanımı ise ağrıyı büyük ölçüde dindirmektedir.

20lik diş çekimi için Dr. Funda Ersöz’e başvurabilir, detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.