Kaplama Diş Bakımı

Kaplama diş bakımı, çeşitli sebeplerden dolayı dişlerin ön yüzüne yapılan kaplamaların ve protezlerin bakımını ifade eder. Bu kaplamalar porselen, kompozit reçine, seramik, zirkonyum veya metal malzemeler kullanılarak yapılır. Malzeme seçimleri hastanın sağlık durumuna veya bütçesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kaplama diş bakımı, kaplamaların üretildiği maddelere uygun bir şekilde yapılmalıdır. Birçok noktada benzer yöntemler kullanılır ancak kendi içinde bazı farkları olabilmektedir. Kaplama dişler, genellikle estetik nedenlerle diş rengini düzeltmek, çatlakları kapatmak veya dişlerin şeklini düzeltmek için kullanılır. Bu sebeplerden dolayı da doğru bakım oldukça önemlidir.

Porselen Kaplama Diş Bakımı

Diş kaplama uygulamaları yapılmadan önce doğru malzeme seçimi yapılmalıdır. Bu malzemeler hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilmektedir. Bütçe ve dişin mevcut durumu (dişin tamamı veya bir kısmının olmaması) seçimi etkileyen ana sebeplerin başında gelir. Dayanıklılık, uzun ömürlülük, renk sabitliği, fonksiyonellik, ağız sağlığı ve estetik ihtiyaçlar diğer nedenler olarak sıralanabilir. Diş doktorları bütün bu maddeleri değerlendirip hastalar için uygun olan tedaviyi uygulamaktadır.

Değerlendirmeler sonucu hekimlerin genel olarak hastalarına tavsiye ettikleri belirli kaplamalar mevcuttur. Porselen, kompozit reçine, seramik, zirkonyum veya metal kullanımları sıklıkla tavsiye edilir. Ayrıca protez kaplamalar da bu tedavi süreçlerine dahil olmaktır.

Porselen diş kaplamaları daha doğal bir diş görünümü sunar. Beyaz renk doğru bakımlarla birlikte uzun süre korunabilir. Porselen kaplamalar, diş dokusuna benzer yapıya sahip olduğu için doğal diş görünümü sağlar.

Kompozit reçine, doğrudan diş yüzeyine uygulanan bir malzemedir. Bu kaplamaların avantajı, diş hekiminin ofisinde uygulanabilmesidir. Renk eşleştirme konusunda başarılıdır ve genellikle daha uygun fiyatlı bir seçenektir.

Kaplama Diş Bakımı 02

Seramik kaplamalar, porselen kaplamalar ile benzer özelliklere sahiptir. Doğal diş parlaklığı sağlar.

Zirkonyum kaplama ise dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü ile bilinir. Estetik bir seçenek olmasının yanı sıra, çok fazla dişin kaplanması gereken zamanlarda kullanılabilir.

Bazı durumlarda, özellikle arka dişlerde, metallerden yapılan diş kaplamaları kullanılabilir. Genellikle porselenle kaplanan bir metal altyapısıdır.

Bu türler içerisinde en sık kullanılan ise porselen diş kaplamalarıdır. Oldukça popüler olması sebebiyle doğru bakımın nasıl yapılacağı iyi bilinmelidir. Porselen diş kaplama bakımı için aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır.

  • Düzenli ve doğru diş fırçalama: Kaplama dişleri korumanın en düzenli ve doğru yolu diş fırçalamaktır. Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile günde 2 kere dişler çok bastırılmadan fırçalanmalıdır.
  • Diş ipi kullanımı: Diş ipi kullanımı diş plaklarını ve yemek kalıntılarını uzaklaştırarak çürüklerin önüne geçer. Kaplama dişler düzenli olarak diş ipi ile temizlenmelidir.
  • Diş macunu seçimi: Diş hekiminin önerdiği veya porselen dişler için uygun diş macunları kullanılmalıdır. Diş macununuzun aşındırıcı olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü aşındırıcı maddeler porseleni çizebilir.
  • Asitli ve şekerli yiyeceklerden kaçınma: Porselen kaplamalar üzerinde leke oluşumunu önlemek adına asitli ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tüketildiği takdirde hızlıca dişler fırçalanmalıdır.
  • Çay ve kahve tüketimini kontrol etme: Çay ve kahve gibi renkli içecekler, porselen kaplamaların rengini etkileyebilmektedir. Bu tür içecekleri içerken veya içtikten sonra ağız su ile çalkalanarak lekeler önlenebilir.
  • Ağız bakım ürünleri kullanma: Diş hekimlerinin önerdiği ağız bakım ürünlerini kullanılmalıdır. Özellikle florür içeren diş macunları ve antibakteriyel ağız gargaraları porselen kaplamaların dayanıklılığını artırabilir.
  • Dış gıcırdatma ve sıkma alışkanlıklarına dikkat etme: Diş gıcırdatma veya sıkma alışkanlıkları, porselen kaplamalara zarar verebilir. Bu tür alışkanlıklar varsa, bir dişlik veya gece plağı kullanılmalıdır.
  • Düzenli diş kontrolleri: Diş hekimi ile düzenli olarak kontroller yapılmalı. Bu kontroller, porselen kaplama dişlerin durumunu değerlendirmek ve olası sorunları erken aşamada tespit etmek için önemlidir.

Diş kaplamaları hakkında merak ettiğiniz her şey için web sitemizi ziyaret edebilir, kliniğimizde yüz yüze görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Dr. Funda Ersöz Diş Kliniği, ağız ve diş sağlığınız hakkında ihtiyacınız olan sorunuzu yanıtlamak için sizleri bekliyor.