Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin iç yapısında enfekte olmuş dokunun çıkarılması işlemidir. Çıkarılan dokunun temizlenmesi ve doldurulması sayesinde diş kaybı engellenecek ve dişte oluşan ağrıların önüne geçilmiş olacaktır. Dişin kök kısmında pek çok sinir bulunduğundan, o bölgede oluşan iltihaplar uzun süreli ve şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.

Kanal tedavisi, dişin çekilmeden korunmasını sağlar. Bunun yanı sıra dişteki canlı doku işlem esnasında çıkarılır. Dolayısıyla yalnızca kök işlevini koruyan, cansız bir diş ortaya çıkar. Her halükârda diş kaybının yaratacağı fiziksel zorluklar ve kayıp diş tedavisinin gerektirdiği prosedürler göz önüne alındığında uygulama daha kolaydır. Bu nedenle diş hekimleri dolgu veya diğer işlemler ile tedavi edilemeyecek sorunlar için kanal tedavilerine başvurmaktadır.

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kanal ya da diğer adıyla endodonti tedavisi, dişin iç dokularında yapılan işlemleri tanımlar. Bu noktada, diş kanallarına inilerek bölgede oluşan iltihabın iyileştirilmesi, diş sinirlerinin alınması ve böylece oluşmuş ağrı, çürük gibi semptomların ortadan kaldırılması mümkün olacaktır. Bu tedavi, dişin kök kanallarında bulunan sinir, damar ve bağ dokusu gibi yapıların iltihaplandığı veya enfekte olduğu durumlarda uygulanır, dişi çekmeden korumayı, böylece implant vb. gerekliliğini önlemeyi amaçlayan amaçlayan bir prosedürdür.

Kanal (endodonti) tedavisi farklı ihtiyaçlara ve durumlara yönelik olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte uygulama temelde şu aşamaları içermektedir;

  • Muayene ve tetkiklerle kanal işlemi gerekliliği kesinleşir.
  • Genellikle anestezi iğnesi ile bölgenin uyuşması sağlanır.
  • Diş üzerinde delikler açılarak kök kanallarına ulaşılır.
  • Kanaldaki iltihaplı dokular temizlenir ve dolgu için genişletilir.
  • Diş kök kanalları temizlendikten sonra dezenfekte edilir.
  • Özel bir malzeme ile doldurulduktan sonra bölge kapatılır.

Kanal tedavi zor bir işlem mi? Bu soru uygulamadan faydalanacak pek çok kişinin merak ettiklerindendir. İşlem anestezi eşliğinde yapıldığından, süreç boyunca hasta bir şey hissetmez. Uygulama sonrası uyuşukluk geçtiğinde bir miktar acı ve ağrı ortaya çıkabilir ancak genellikle kısa süre içinde geçer.

kanal-tedavisi

Dolgu mu Kanal Tedavi mi?

Dolgu işlemi, diş yüzeyindeki çürük, kırık gibi sorunların çözümüne yönelik bir tedavidir. Kanal işlemi ise diş köklerindeki sinirlerin ve dokunun alındığı bir işlemdir. Bu uygulama diş köklerindeki iltihap, enfeksiyon sorunlarının diş kaybı yaşanmadan çözülmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla dişte kanal tedavi ve dolgu farklı amaçlara yöneliktir. İşlemlerden hangisinin gerekli olduğu ancak bir diş hekiminin muayene ve tetkikleri sonrasında belirlenebilir.

  • Kanal tedavi, dişin iç yapısındaki kök kanallarının enfekte veya iltihaplı olduğu durumlarda uygulanır.
  • Dişin iç yapısındaki sinir, damar ve bağ dokusu iltihaplandığında veya enfekte olduğunda bu tedavi gerekebilir.
  • Endodonti (kanal) tedavisi, kök kanallarının temizlenmesi, şekillendirilmesi, dezenfekte edilmesi ve doldurulması işlemlerini içerir.
  • Bu tedavi uygulaması sayesinde dişin korunması ve çekilmeden tedavi edilmesi amaçlanır.
  • Dişte geçmeyen, zonklayan bir ağrı vb. durumu söz konusu olduğunda bu işlem düşünülebilir.

Diş kanal tedavi sonrası ağrı, ilk birkaç gün için normal kabul edilmektedir. Bölgede oluşan travmaya bağlı olarak ağrı, hassasiyet, sızlama gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bununla beraber uzun süre geçmeyen ve şiddetlenerek ilerleyen ağrı durumunda hastanın diş hekimine başvurması gereklidir.

Diş tedavileriniz için Funda Ersöz’e başvurabilir, detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Formu Doldurarak Bizimle
İletişime Geçebilirsiniz.
Anasayfa Form