Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir? Diş çürüğünün dolgu ile kapatılamayacak kadar derinlere ilerlemesi durumunda uygulanan tedavi yöntemidir. Çeşitli nedenlerle iltihaplanan dişleri onarmak ya da kurtarmak için diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan bir işlemdir.Kanal tedavisi nedir,sorusu diş ağrıları yaşayan ve dişçiye gitmekte endişe eden herkesin merak ettiği bir sorudur. Ancak her çürük dişe kanal tedavisi gerekmez. Çürük dişin kanal tedavisi gerektirip gerektirmediği ancak uzman bir hekimin muayenesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle diş ağrısı yaşayanların ertelemeden bir diş hekimine danışması gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin ne kadar süreceği, çürük dişin ve/veya iltihabın durumuna bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Ayrıca her çürük için kanal tedavisi uygulanmasına gerek yoktur. Bu nedenle öncelikle “kanal tedavisi neden yapılır” sorusunun cevabını açıklamak önemlidir.

Dişlerde oluşan çürükler ya da çatlaklar zamanında müdahale edilmezse büyümeye ve yayılmaya devam eder. Bu büyümeyle birlikte iltihap riski de artmaktadır. Kanal tedavisi olarak bilinen, bir diğer adıyla endodonti tedavisi; dişteki çürük ya da iltihabın dolgu işlemi ile kapatılamayacak kadar derine inmesi durumunda uygulanır. Bunun dışında diş kemiğinde çatlaklar tespit edilmesi sonucu da endodontik tedavi gerçekleştirilir.

Dişteki hasar çürük ya da iltihap kaynaklı olabileceği gibi kaza sonucu diş kırılması ya da çatlaması sonucu da oluşabilmektedir. Hasarın; diş yüzeyindeki mine ve alt katmanı olan dentini de aşarak, dişin merkezindeki pulpa tabakasına ulaşması, dolgu işlemiyle onarılamayacak bir hasardır. Pulpa tabakası diş özü olarak da bilinen, dişin beslenmesini sağlayan damar ve sinirlerden oluşan yapıdır.

kanal tedavisi nedir 02

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi tarafından yapılan ilk muayenede dişteki hasarın tespiti amacıyla röntgen çekilir. Böylelikle diş kök yapısı ve iltihap durumu tespit edilir. Bu ilk bulgularla kanal tedavisine gerek olup olmadığı ortaya çıkar.

Kanal tedavisine ihtiyaç olduğu tespit edildiğinde, lokal anestezi uygulanarak işleme başlanır. Çürüğün ya da iltihabın bulunduğu bölgede uygun teknik ve malzemelerle gerekli temizlik yapılır. Bu işlem sırasında sinirler alındığı için acı hissedilmesi söz konusu değildir. Bölgede gerekli dezenfekte işlemleri tamamlandıktan sonra boşluğun doldurulması için kapatma işlemine geçilir. Ancak bu işlemin detayları yapılan operasyona bağlı olarak değişmektedir. Bölge aynı gün de kapatılabilir, enfeksiyon durumunun takip edilmesi için daha sonraya da bırakılabilmektedir.

Kanal tedavisi hakkında merak edilenlerden biri de “kanal tedavisi ne kadar sürer” sorusudur. Tedavinin süresi kişinin dişindeki hasarın boyutuna bağlı olarak değişebilmektedir. Tek seansta biten tedaviler olduğu gibi birkaç seans süren durumlar da olabilmektedir. Tedavi süresi konusundaki en sağlıklı bilgilendirme ilk muayenenin ardından diş hekimi tarafından yapılabilir.
Diş ağrıları genellikle önemsenmediğinden ya da tedavi hakkında duyulan endişeler nedeniyle ertelenmektedir. Bu nedenle diş ağrıları yaşayanlar “Kanal tedavisi acıtır mı?” sorusunu sıklıkla dile getirirler. Yaygın kanının aksine tedavi işlemi herhangi bir acıya sebep olmaz. Ağrı hissedilmesi durumları ise tedaviden kaynaklanmamaktadır. Dişte bulunan iltihap bu ağrıya neden olmaktadır. Dolayısıyla tedavinin ertelenmesi, hasar bulunan bölgedeki durumu kötüleştireceğinden diş hassasiyeti giderek artar ve ağrı sızı durumları artmaya devam eder.

Kanal Tedavisi Fiyatları
Tedavi fiyatları kişinin dişindeki hasarın durumuna ve hasarlı diş sayısına göre değişkenlik gösterir. Hasarın durumu kullanılacak malzeme ve tedavi süresini de belirlediğinden bu konu hakkındaki en sağlıklı bilgi ilk muayenenin ardından ortaya çıkacaktır.
Kanal tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için Uzm. Dr. Funda Ersöz’den randevu alabilir, kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.