Dolgu Sonrası Ağrı

Dolgu sonrası ağrı, dişin dolgu sırasında maruz kaldığı müdahale nedeniyle meydana gelen, geçici olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu tür ağrılar genel olarak birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Dolgu sonrası ağrı uzun süreli devam ediyorsa ya da daha da şiddetleniyorsa altta yatan bir sorun olabilir. Bu sorun birçok etkenden kaynaklı olabilir. Bu gibi bir durumun varlığında vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması önerilir.

Dolgu sonrası ağrı nedenleri şunlardır:

  • Dolgunun yüksek olması
  • Sinire yakın dolgu yapılması
  • İşlem sırasında dişin travmaya uğraması
  • Dolgu maddesine karşı hassasiyet gelişmesi
  • Dolgu işlemi sonrasında sinir iltihaplanması
  • Çiğneme baskısı ve travma varlığı
  • Dolgu sonrası diş eti tahrişi
  • Diş sıkma ya da gıcırdatma
  • Yetersiz temizlenen çürük kalıntıları
  • Diş hassasiyeti ve adaptasyon süreci

Dolgu Sonrası Diş Ağrısı

Dolgu yapıldıktan sonra ağrı olur mu sorusu, bu tedaviyi yaptıracak olan hastalar arasında merak konusudur. Dolgu sonrası diş ağrısı işlem sonrasında hafif şekilde görülebilir, hatta işlem bölgesinde hassasiyet gelişebilir. Bu işlem sonrasında sinirlere yakın bir bölgede bir temizlik yapıldığında ya da büyük bir çürük oluşumunda dolgu sonrası dişte geçici bir hassasiyet görülebilir.

Dolgu sonrası dişe baskı uygulandığında ya da sıcak-soğuk yiyecekler ya da içecekler tüketildiğinde hassasiyet görülür. Bu hassasiyet birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilmektedir. Ancak ağrı daha uzun süreli devam ediyorsa ya da şiddetleniyorsa altta başka nedenler olabilir. Bu nedenlerden bazıları dolgunun yüksek olması ya da alttaki sinirin zarar görmesi olarak söylenebilir.

Dolgudan sonra hafif şiddetli ağrılar normal olarak kabul edilse bile şiddetli ağrı durumunda diş hekimi kontrolü önerilir.

İşlem sonrasında dolgunun dişe tam olarak oturmaması ya da yanlış uygulanması hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak verilebilir. Yapılan dolguda sürekli bir baskı hissedilmesi, ısırma esnasında dişin rahatsız etmesi ya da çiğneme sırasında hissedilen anormal ağrı dolgunun düzeltilmesini gerekli kılar. Dolgulu dişe fazla baskı uygulanmaması için diş hekimi tarafından dolgu yeniden şekillendirilebilir.

Kanal tedavisi ve dolgu sonrası ağrı oluşumu ise dişin yapısına bağlı olarak değişiklik gösteren bir durumdur. Dolgu ya da kanal tedavisi sonrasında işlem yapılan bölgede hassasiyet görülmesi normal olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise dişin işlem sırasında maruz kaldığı travma ya da sinirlerin müdahaleye olan tepkisidir.

Dolgu işlemi sonrası ağrı kontrolünü sağlamak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda aşırı sıcak ya da soğuk hassasiyetinden kaçınmak da önemlidir. Bu öneriler, dolgu yapılan diş ağrısı nasıl geçer sorusuna yanıt olarak verilebilir.

Dolgu Sonrası Ağrı

Dolgu Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Dolgu ne kadar süre ağrı yapar sorusu hastalar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Bu sorunun yanıtı dolgunun büyüklüğü ile dişin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak dolgu işlemi sonrası ağrı 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden azalır. Ancak büyük çürüklerin temizlendiği durumlarda bu süre daha da uzayabilmektedir.

Dolgu işlemiyle sinirlere yakın bölgelere bir müdahalenin gerçekleştiği durumlarda ise sıcak-soğuk hassasiyeti birkaç hafta süreyle devam edebilmektedir. Eğer dişe yapılan dolgu derin ya da sinire yakınsa geçici hassasiyet oluşması normaldir. Ancak ağrı uzun süre devam ediyorsa ya da şiddetleniyorsa, özellikle geceleri artıyorsa enfeksiyon riski nedeniyle bir diş hekimi kontrolünün yapılmasında fayda vardır.

Dolgu sonrasında dişlerinde ağrı hisseden hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri işlem sonrası süreçte sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınmaktır. Aynı zamanda dişlere fazla baskı da yapılmamalıdır. Ayrıca dolgu sonrası dişe aşırı soğuk ya da sıcak teması sınırlandırılmalıdır. Bu, işlem bölgesinde hassasiyete neden olabilir. Bunların yanı sıra dolgudan sonra hekim önerilerine uyum sağlanması gerekir. Bu önerilere uyum, ağrı kesici kullanma süresini azaltabilir.

Dolgu yapıldıktan sonra 2 haftadan uzun süren ağrı durumunda ise vakit kaybetmeden bir diş hekimine muayene olmak da fayda vardır. Böyle bir durumun varlığında dolgunun yeniden değerlendirilmesi gerekli olabilir.

Dolgu Sonrası Ağrı

Dolgu tedavisi sonrası ağrı her ne kadar ağrı kesiciler ile yönetilebilse de bu çözümler geçicidir ve ağrının nedenin belirlenmesi gerekir. Ağrı nedeni belirlendikten sonra uygun tedavi yapılmalıdır.

Dolgu sonrası ağrı ve bu ağrının nedenleri hakkında detaylı bilgi almak için Funda Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.