Dolgu mu Kanal Tedavisi mi?

Dolgu mu kanal tedavisi mi? Dişlerin hasar gördüğü durumlarda hangi yöntemin kullanılacağı kişiden kişiye değişir. Yönteme, diş hekimi tarafından yapılan kontroller sonrasında karar verilir. Diş hekimleri, muayene ve tetkikler ile hangi işlemin gerekli olduğunu belirler. Bu durumda, çürüğün diş üzerindeki oluşumu ve etkisine bakılarak yapılacak işleme karar verilir.

Dolgu mu kanal tedavisi mi? Diş çürüğü oluşmaya başladığı zaman, diş minesine zarar vererek dentin dokusuna ulaşır. Çürükler zamanla, pulpa dokusuna ulaşarak ağrıya neden olur. Bu durumda iki farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Kanal tedavisi, kök kanalları temizleyerek yapılır. Dolgu tedavisi ise kök kanallarına dokunmadan onararak yapılır. İki tedavinin amacı, diş kaybını önleyerek dişe sağlıklı işlev kazandırmaktır.

Dolgu mu Kanal Tedavisi mi Nasıl Anlaşılır?      

Kanal tedavisi ile dolgu arasındaki farklar dişin durumuna göre değişmektedir. Kanal tedavisinde dişin pulpa dokusu boşaltılır ve dolgu işlemi yapılır. Dolgu tedavisi ise dişte meydana gelen zararın sinirlere ulaşmadığı durumlarda dişin restore edilerek doldurulmasıdır.

Çürüklerin oluşmaması için ağız sağlığınıza özen gösterilmesi en önemli noktalardan biridir. Diş çürüğü olduğu durumlarda dolgu mu, kanal tedavisi mi sorusu akla gelen ilk sorulardan biridir. Çürükler diş köklerine inerek pulpa dokusuna zarar verebilir. Çürüğün durumu değerlendirilip sonrasında hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine karar verilir.

Dişte oluşan çürük, sinirlere temas ediyorsa kanal tedavisi işlemi yapılır. Temasın olmadığı ve arada sağlam dokuların da kaldığı bir durum varsa dolgu işlemi yapılabilir. Diş kökü tedavisinden sonra, oluşan boşlukta dolgu ihtiyacı da yaşanır. Burada tedavileri birbirinden ayıran noktalardan bir tanesi de kullanılan dolgu malzemesinin farklı olmasıdır.

Diş çürüğünün, dolgu mu kanal tedavisi mi olacağına karar vermek için uzman bir diş hekimine başvurmak önemlidir. Diş hekimi tarafından uygun tanı ve tedavinin belirlenmesi gerekir. Diş hekiminiz, muayene ve görüntüleme tetkiklerini yaptıktan sonra dişin hangi tedavi yöntemine ihtiyacı olduğuna karar verecektir.

Dolgu mu Kanal Tedavisi mi?
Dolgu mu Kanal Tedavisi mi?

Kanal tedavisi ve dolgu farkı nedir?

Dolgu ve kanal tedavileri diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan bir prosedürdür. Bu iki tedavi yöntemi, uygulama alanları ve işlem süreleri açısından birbirinden farklıdır. Her ikisinin de ortak yanı, ağız ve diş sağlığını korumaktır. Bu tedavilerin arasındaki temel farklar şöyledir:

Kanal tedavisinde dişin enfekte olmuş pulpa dokusu temizlenir, doldu tedavisinde yüzeysel hasarlı bölgeler onarılır.

Kanal tedavisi dişin köklerine uygulanır, dolgu ise dişin yüzeysel alanına uygulanır.

Kanal tedavi süreci genellikle birkaç seansta tamamlanırken diş dolgusu tek seansta tamamlanır.

Kanal tedavi işlemi, çürük sinir dokusuna ulaştığında uygulanır. Dolgu tedavisinde dişin sinir dokusu sağlıklıdır.

Kanal tedavisi sonrası dişte hassasiyet bir süre devam eder. Dolgu tedavisi sonrası kısa süre sonra geçebilir.

Kanal tedavi maliyeti dolguya göre daha yüksek fiyatlı olabilir.

Kanal tedavisi yapılan diş çürür mü?

Kanal tedavisi, çürümeyi tam olarak engelleyemez ve yapılan diş zamanla çürüyebilir. Dişin dış yüzeyi bakterilere maruz kalarak plak birikimine yol açar. Bu durum ağız hijyenine dikkat etmeyen bireylerde görülür. Dişin dolgu yapılmayan tarafı da çürümeye başlayabilir.

Hangi diş kanal tedavisi olmaz?

20’lik dişler, kron kaplama dişler ya da gömülü olan dişler kanal tedavisine uygun olmayabilir. Diş kökünün ciddi derecede kırıldığı ve kök kanallarının tıkandığı durumlarda, kanal tedavisi mümkün olmaz. Enfeksiyonun çok ilerlediği durumlarda kanal tedavisi yerine diş çekimi tercih edilebilir.

Hangi çürüklere dolgu yapılmaz?

Çürüklerin, dişin büyük bir kısmını kapladığı veya yapısal bütünlüğüne zarar verdiği durumlarda dolgu işlemi kullanılmaz. Çürükler artık yüzeysel olmaktan çıkıp diş köküne ulaştığı zaman kanal tedavisi gereklidir. Çürük, dişlerin sinir dokularına zarar vererek enfeksiyon oluşumuna neden oluyorsa dolgu işlemi uygun olmayabilir.

Diş tedavileriniz için Funda Ersöz’e başvurabilir, detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.