Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş tartarı nasıl temizlenir? Ağız sağlığını önemseyen kişilerce sorulan bir sorudur. Diş tartarı, plakların zamanla sertleşerek diş yüzeyine yapışması durumudur. Bu durum estetik bir sorun yaratmasının yanında diş eti hastalıklarının ve ağız kokusunun da temel nedenlerinden biridir. Bu nedenle profesyonel bir diş hekimi tarafından yapılan işlemlerle tartar temizliğinin yapılması mümkündür.

Diş tartarı nasıl temizlenir? Bu durumdan kurtulmak için profesyonel temizlik uygulamalarının yapılması gerekir. Kişisel bakım da tedavinin sürdürülebilirliğinde oldukça önemlidir. Diş hekiminin özel ultrasonik cihazlarla yaptığı temizlik dışında, günlük fırçalama, diş ipi kullanımı ve antiseptik gargara ile bakım desteklenmelidir. Böylece yeni tartar oluşumu da önlenir. Diş hekimi kontrolünde yapılan profesyonel temizlikle diş sağlığı korunurken dişlerin doğal beyazlığının ortaya çıkması da mümkün olur.

Diş tartarı oluşumuna yatkın olan kişiler şunlardır:

  • Ağız hijyenine dikkat etmeyenler
  • Sigara ve tütün ürünleri kullananlar
  • Şekerli ve asitli gıdaları sık tüketen bireyler
  • Tükürük yapısı yoğun ve mineral oranı yüksek olan kişiler
  • Düzenli diş hekimi kontrolüne gitmeyenler
  • Ortodontik tedavi gören ve diş temizliği zorlaşan hastalar
  • Diyabet gibi sistemik hastalıklara sahip bireyler
  • Genetik olarak diş taşı oluşumuna yatkın bireyler

Diş Arasındaki Tartar Nasıl Temizlenir?

Diş tartarı nasıl temizlenir sorusu kadar dişler arasında oluşan tartarın nasıl çıkarılacağı da önem verilmesi gereken konulardan biridir Diş tartarı, plakların zamanla sertleşerek diş yüzeyine yapışması durumudur. Zamanla diş aralarında biriken bu sertleşmiş plaklar başta estetik olmak üzere diş eti hastalıkları açısından da dikkate alınması gereken bir durumdur. Özellikle tartar oluşumu diş eti çizgisinin hemen altında birikmişse bu zamanla diş etlerinde iltihaba, çekilmeye ve diş kaybına neden olabilir.

Diş tartarı nasıl temizlenir sorusu, bu sorunla karşı karşıya kalan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Bilinen bir konu, evde diş tartarı temizleme işleminin tam olarak sonuç vermeyeceğidir. Düzenli olarak diş ipi kullanmak, diş ipleriyle diş aralarını dikkatli bir şekilde temizlemek ve dişleri fırçalarken tüm diş yüzeylerini kapsamlı şekilde fırçalamak oldukça önemlidir. Bu uygulamaların düzenli bir şekilde yapılmasıyla yeni plak oluşumunun önlenmesini sağlamak mümkündür. Mevcut diş taşlarına ise profesyonel diş hekimlerden destek alınarak müdahale edilebilir.

Diş aralarındaki diş taşı temizliği için en etkili yöntemlerden biri ultrasonik cihazlarla yapılan profesyonel temizlik işlemidir. Bu işlemde diş aralarında oluşan sert tartarlar, titreşim yardımıyla parçalanır ve dişten ayrılır. Daha sonra ise cilalama işlemiyle diş minesinin zarar görmesi engellenir.

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Diş aralarındaki diş taşı temizliği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Diş temizliği ihmal edilmemelidir. Diş temizliğini ihmal edenlerde tartar daha hızlı birikir.

Ağız sağlığının korunması için düzenli diş hekimi kontrolü gerekir.

Tartar oluşumunu önlemek için diş ipi ve ağız gargarası birlikte kullanılmalıdır.

Beslenme alışkanlıkları tartar oluşumunda etkilidir. Bu nedenle şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Tüm bu yöntemler doğal bir temizlik hissi yaratırken, diş sağlığına da büyük katkı sağlar.

Diş Tartarı Neden Olur?

Diş tartarı neden olur sorusu, ağız hijyeni konusunda bilinçlenmek isteyen kişiler tarafından merak konusudur. Tartar, dişler üzerinde biriken bakteri plaklarıdır. Bu plaklar zamanla sertleşir. Dişlerin yeterince temizlenmemesi sonucunda bu plaklar tükürükteki minerallerle birleşir ve taş haline gelir.

Tartarın en büyük nedenlerinden biri diş temizliğini düzenli bir şekilde yapmamaktır. Yetersiz fırçalama, diş ipi kullanmak yerine yalnızca dişlerin yüzey temizliğine odaklanmak diş tartarı oluşumuna zemin hazırlayan etkenlerden bazılarıdır. Ayrıca yüksek karbonhidratlı besinler, şekerli içecekler ve asitli gıdalar da diş taşı oluşumunun temel nedenler arasında yer alır. Özellikle gece yatmadan önce diş temizliği ihmal edilirse gece boyunca ağızda kalan bakterilerin diş taşlarına dönüşebilme ihtimali mevcuttur.

Doğal yöntemlerle plakların uzaklaştırılması destekleyici bir yöntem olsa da biriken tartarın temizlenme süreci için profesyonel bir diş hekiminden yardım alınması önerilir. Aksi takdirde tartarın zamanla çoğalması mümkün olur. Bu durum da diş eti çekilmelerine, hatta diş kayıplarına neden olabilir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda diş bakımının ihmal edilmeden, rutin bir şekilde yapılması büyük önem taşır.

Diş taşları oluşumunu hızlandıran etkenler arasında fırçalama sırasında diş yüzeylerinin atlanması, diş yüzeylerini yeterince temizlemeyen hızlı temizlik uygulamaları, dişlerin arkası ve dil temizliğinin ihmal edilmesi, ağızda plak bırakacak gıdaların sık tüketilmesi yer alır. Tüm bu etkenler tartar oluşumuna neden olur.

Diş tartarı, nedenleri ve profesyonel diş taşı temizliği işlemleri hakkında detaylı bilgi için Funda Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.