Diş Röntgeni

Diş röntgeni, diş hekimliğinde kullanılan ve tanı koyma sürecinde yardımcı olan görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yöntemiyle diş ve çene kemiğinin iç yapısı detaylı bir şekilde incelenir. Böylece çürükler başlangıç aşamasında tespit edilebilir. Bu görüntüleme yöntemi sayesinde erken teşhis yapılabilmesi mümkündür.

Diş röntgeni mevcut sorunları tespit etmesinin yanında tedavi sürecini izlemek ve ilerlemeyi değerlendirmek için de kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemle diş teli tedavisi gören bireylerde diş hareketlerinin takibi, implant uygulamalarında kemik yoğunluğunun ölçülmesi ve süt dişlerinin kök yapılarının izlenmesi mümkündür.

Diş Röntgeni Çeşitleri

Diş görüntüleme yöntemleri diş hekimliğinde tanı ve tedavi planlamasında kullanılır ve kullanılacak olan röntgen çeşitleri farklı ihtiyaç ve klinik durumlara göre değişiklik gösterir.

Mevcut olan derin çürükler diş kökü iltihabı röntgen ile kolaylıkla saptanabilirken, yaygın yapısal değerlendirmeler için daha kapsamlı tekniklerin kullanımı önerilir.

Yaygın olarak kullanılan diş röntgeni türleri şunlardır:

Periapikal Röntgen

Bu tür, tek bir dişi kök ucu ve çevre kemiği ile birlikte gösterir. Yöntem, dişin kök yapısının ve periodontal dokularının değerlendirilmesinde kullanılır. Kanal tedavisi öncesi ve sonrası kontrollerde sıklıkla tercih edilir.

Bite-wing (ısırma kanadı) Röntgeni

Bu yöntem, dişlerin çiğneme yüzeyleri ile aralarındaki temas noktalarını görüntülemek için kullanılır. Yöntemle ara yüzey çürükleri, dolgu sızıntıları, ikincil çürükler ve kemik seviyesi net biçimde görüntülenebilir.

Panoramik Diş Röntgeni

Alt ve üst çenede yer alan tüm dişleri, çene kemiklerini, eklemleri, sinüsleri ve gömülü dişleri tek bir görüntüde sunma özelliğine sahiptir. Bu yöntem panoramik film, ortodonti, cerrahi planlama ve genel muayene süreçlerinde öncelikli olarak başvurulan röntgen türlerinden biridir.

Diş Röntgeni
Sefalometrik Röntgen

Ortodontik tedavi sürecinde analiz amacıyla kullanılır. Yöntemde çene kemikleri, dişlerin kafa içerisindeki konumu ve büyüme yöntemleri analiz edilir. Bu yöntem cerrahi ortodonti vakalarında da kritik rol oynamaktadır.

3D Dental Tomografi

Bu cihazlar ile elde edilen görüntüler, çene kemiği ve diş yapısının üç boyutlu analizinin yapılabilmesini sağlar. Yöntem, implant planlaması, gömülü diş cerrahisi, sinüs tabanı değerlendirmesi ve maksillofasiyal patolojilerin tespit edilmesinde sıklıkla kullanılır.

Diş Röntgeni Zararlı mı?

Diş röntgeni, iyonize radyasyon içerir. Bu nedenle halk arasında zaman zaman riskli olarak değerlendirilen bir uygulamadır. Ancak günümüzde, modern cihazlarda kullanılan radyasyon dozları düşüktür. Bu da panoramik diş röntgeni zararlı mı sorusuna cevap olarak verilebilir.

Dijital ağız röntgeni sistemlerinde görüntülerden alınan doz günlük hayatta karşılaşılan çevresel radyasyonun çok altındadır. Bu görüntü, tek bir görüntüyle sınırlıdır. Görüntüleme işlemi sırasında kullanılan koruyucu kurşun önlük ve tiroid koruyucularla maruziyet daha da azaltılır.

Aynı zamanda, panoramik diş röntgeni geniş alan taraması da yapar. Bu sayede daha az sayıda filmle daha çok bilgi elde edebilmek mümkündür. Ayrıca bu hem zaman hem de radyasyon maruziyeti açısından oldukça avantajlıdır. Ağız röntgeni işlemi uzman kontrolünde yapıldığında, tanı koymada vazgeçilmez bir araçtır ve güvenle kullanılabilmektedir.

Diş röntgeni sonrası korunma yöntemleri şunlardır:

Gereksiz Röntgenlerden Kaçının

Önceki çekilen filmlerin geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Röntgen çekiminin gereksiz yere tekrarlanması maruziyeti artırır.

Bol Su Tüketin

Radyasyona karşı direkt bir etkisi olmasa da su tüketimi, metabolizmayı hızlandırarak vücudun kendini yenileme sürecine katkı sağlar.

Gebelik Durumunda Doktoru Bilgilendirin

Gebelik şüphesi durumunda bu bilgi mutlaka hekimle paylaşılmalıdır. Bu gibi bir durumun varlığında alternatif yöntemler değerlendirilmelidir.

Kurşun Yelek Kullanımı

Kurşun yelek kullanımı tiroid ve diğer hassas bölgelerin korunmasında etkilidir. Bu yelek, çekim bitene kadar çıkarılmamalıdır.

Antioksidan Tüketimi Artırın

Vitamin alımı, C ve E vitamini gibi antioksidanlar, hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlü bir şekilde destekler.

Röntgende Çürük Diş Nasıl Anlaşılır?

Röntgende çürük diş nasıl anlaşılır sorusu hem hasta hem de diş hekimi açısından erken teşhis için oldukça önemlidir. Çürük diş röntgeni yardımıyla arayüz çürükleri kolaylıkla fark edilebilir.

Dişin kron kısmında başlayan mine bozulmalarının zaman içerisinde dentin dokusuna yayılma ihtimali mevcuttur. Bu durum da röntgende daha belirgin bir hale gelir. Çürüklerin derinleşmesi ve pulpa odasına kadar ilerlemesi diş kökü iltihabı röntgen görüntülerinde kök ucunda görülen koyu alanlar olarak belirlenir. Bu tür lezyonlar genel olarak apseli diş röntgeni ile tanımlanır.

Panoramik görüntülerde genel çene yapısı ve dişler bir arada görülür. Böylece hem çürüklerin hem de diğer patolojilerin aynı anda analiz edilebilmesi mümkün olur. Detay gerektiren durumlarda ise lokalize görüntüleme yöntemleri tercih edilir. Böylece sadece mevcut sorun tespit edilmez, aynı zamanda gelecekte oluşabilecek riskler de önceden belirlenebilir.

Diş çürükleri, diş kökleri ve çevre dokular, diş taşı birikimi ve kemik kaybı, gömülü dişler ve kist ya da tümör oluşumu diş röntgeni yardımıyla kolaylıkla tespit edilebilir. Bu da diş röntgeninde neler görülür sorusuna cevap olarak verilebilir.

Tüm bu detaylara dair bilgi almak için Funda Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Diş Röntgeni