Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu nasıl yapılır? İşlem, temelde dişin hasarlı kısmının çıkarılması ve bölgenin restore edilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Dolgu yapılacak dişin durumu, kullanılacak kaplama ve dolgu malzemeleri uygulama biçimini belirler. Bu uygulama için kişinin genel sağlık durumu gibi etkenler uygulamada farklılık ortaya çıkarabilir.

Diş dolgusu nasıl yapılır” sorusu, bu uygulamayı yaptırması gereken pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Dolgular, diş hekimliği uygulamaları arasında oldukça sık yapılan ve nispeten basit olarak tanımlanabilecek bir işlemdir. Diş çürümesi, kırılması gibi sorunlar bu yöntemle tedavi edildiğinde olası pek çok sorun kolayca engellenmiş olacaktır. Dolgu malzemeleri ve diş hekiminin deneyimi de bu noktada önemli bir husustur.

Diş dolgusu çeşitleri ilerleyen tıp ve teknoloji sayesinde oldukça fazlalaşmıştır. Her diş rengine, yapısına ve kişiye özel durumlara uygun diş dolguları ve kaplamaları yapılması mümkündür. Bu dolgu çeşitleri fiyat ve diğer özellikler bakımından oldukça geniş bir aralıktadır. Seramik, kompozit gibi malzemeler dolgu için kullanıldığında fiyatlar bir miktar yüksek olmakta, amalgam dolgu ise en eski ve uygun fiyatlı dolgulardan olarak tercih edilmektedir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dişe Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu, diş çürüğü ve hasarlarını onarmak için diş hekimleri tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Peki, diş dolgusu nasıl yapılır ve bu süreçte nelere dikkat edilir?

Diş dolgusunun süresi, çürüğün büyüklüğüne ve dolgu türüne bağlı olarak değişir. İşlem 20 dakikadan bir saate kadar sürebilir. Öncelikle, diş hekimleri, çürüğü temizlemek için etkilenen bölgeyi uyuşturur. Bu, diş dolgusu nasıl yapılır acır mı sorusunun cevabını da içerir; çünkü uyuşturma sayesinde işlem sırasında acı hissetmezsiniz.

İşlem esnasında kullanılacak malzemeler arasında amalgam dolgular, kompozit dolgular, porselen ve nadiren altın dolgular bulunur. Kompozit dolgular, diş renginde malzemeler kullanılarak yapılır ve estetik dolgu olarak da adlandırılır. Bu dolgu materyali özellikle ön diş dolgusu için tercih edilir çünkü doğal diş görünümü sağlar. Amalgam dolgular dayanıklı ve ekonomiktir, ancak metalik görünümleri nedeniyle estetik açıdan tercih edilmeyebilir. Bunun yanında amalgam dolgu fiyatı genellikle diğer türlere göre daha uygun olabilir.

Eğer dolgu işlemi tamamlanmadıysa ya da kaplama diş için beklenmesi gerekliyse tedavide geçici dolgu malzemesi kullanılır. Estetik diş görünümü için, genellikle kompozit veya porselen dolgular tercih edilir. Bu malzemeler, doğal diş yapısına benzer ve görsel olarak daha çekicidir.

Bir diş dolgusu ne kadar kalır sorusunun yanıtı da diş dolgusu nasıl yapılır sorusunun yanıtı gibi kullanılan malzeme türüne ve kişisel ağız bakım alışkanlıklarına bağlıdır. Amalgam dolgular 10-15 yıl, kompozit dolgular ise genellikle 5-10 yıl arasında dayanabilir. Eğer bir dolgusu düşerse, hızlı bir şekilde diş hekimine başvurmak gereklidir.

Diş Hekimi Funda Ersöz, bu alandaki pek çok tedavi uygulamasını yapmaktadır. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.