Diş Çekimi

Diş çekimi; başka yolla tedavi edilemeyecek dişin, diş hekimi tarafından özel yöntemlerle ağızdan çıkarılmasıdır. Diş çekme işlemi, diş hekimleri tarafından genellikle son çare olarak düşünülür. Dişin durumuna göre öncelikle dolgu, kanal tedavileri ve kron uygulamalarına uygun olup olmadığı değerlendirilir.

Diş çekimi ciddi çürük, diş eti problemleri, enfeksiyon ve diş kökü kırılmalarında en uygun tedavi yöntemidir. Böylece sorunlu dişin, diğer dişlere ve çevre dokuya zarar vermesinin önüne geçilir. Çekilen diş görünür bir yerde ise yerine protez veya implant gibi uygulamalar yapılabilir.

Diş Çekimi Sonrası

Diş çekim sonrası iyileşme süreci genellikle birkaç gün devam eder. Bu süreç kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir. İşlemi uygulayan diş hekimi hastaya sonrasında neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapar. İyileşme döneminde hekim tavsiyelerini uygulamak, reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicileri düzenli bir şekilde kullanmak önem taşımaktadır.

Diş çekme işlemi sonrasında hafif kanama görülmesi normaldir. İşlem yapılan bölgede şişmeyi önlemek veya azaltmak için ilk 24 saat soğuk kompres uygulanabilir. Diş hekimi tarafından reçete edilen antibiyotikler mutlaka düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon riski gelişebilir. Diş çekiminden sonra aşırı sıcak içeceklerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmak gerekir. İşlemden 2-3 saat sonra çorba, yoğurt, püre gibi yumuşak ve sulu gıdalar tüketilebilir.

Tüm bunlara ek olarak diş çekiminden sonra yapılması gerekenler şunlardır:

Diş Çekimi

İşlem sonrası kanamayı durdurmak için pamuk ile bir süre baskı yapılmalıdır.

Diş çekiminden sonra dinlenmek ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir.

Alkol ve sigara iyileşmeyi geciktireceği için kullanılmaması önerilir.

Şiddetli ağrı, yüksek ateş ve aşırı kanama olursa hekimle iletişime geçilmelidir.

Diş Çekiminden Sonra Ağrı

Diş çekiminden sonra ağrı anestezik ilaçların etkisinin geçmesiyle birlikte hissedilir. Ancak bu ağrı dayanılamayacak düzeyde değildir. Diş hekimi tarafından kullanılması önerilen ağrı kesiciler genellikle ağrıyı hafifletir. Hasta işlemden birkaç gün sonra günlük rutinlerine dönebilir.

Ancak gömülü diş cerrahi yöntemlerle çıkartılacağı için hissedilen ağrı artacaktır. Bu dişler çene kemiğine kısmen ya da tamamen gömülü halde bulunurlar. Cerrahi diş çekimi sırasında yara dokuları oluşacağından kanama, ağrı ve şişlik miktarında artış görülür. Bu nedenle iyileşmesi biraz daha zaman alabilir.  Cerrahi diş çekimi sonrası komplikasyon riski de normal diş çekimine göre daha fazladır.

Diş çekiminden sonra ağız bakımını diş hekiminin önerdiği şekilde yapmak oldukça önemlidir. Çekilen dişin olduğu bölgeyi birkaç gün fırçalamamak veya durulamamak gerekir. Fırçalamak yaralı bölgeyi tahriş ederek enfeksiyona daha açık hale getirir. Diş hekiminin onayı ile özel ağız bakım solüsyonu veya gargara kullanılabilir.

Diş Çekimi

Diş Çekim Ücreti

Diş çekim ücreti pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Bu noktada dişin konumu oldukça önemlidir. Çünkü ön dişler arka dişlere göre daha kolay çekilmektedir. Ayrıca çekilecek dişin gömülü veya yarı gömülü olması da ücreti etkileyen unsurlardan biridir. Dişin durumunu belirleyebilmek için uygulanan ek hizmetler de (röntgen, tomografi vs.) diş çekim ücretini etkileyecektir. Bunun yanı sıra lokasyon, diş hekiminin uzmanlığı ve kullanılan ilaç veya ekipmanlar da ücretlerin değişkenliğini açıklayabilir.

Diş çekimi nasıl yapılır?

Öncelikle dişin durumunu değerlendirmek ve çekime uygun olup olmadığını anlamak için diş röntgeni çekilir. Diş hekimi başka bir tedavi uygulanamayacağını düşünüyorsa dişin çekimi için hastaya lokal anestezi uygulanır. Özel aletlerle dişin çekimi yapılır. Diş gömülü ise cerrahi işlem gerekir ve süre uzayabilir. Diş çevresindeki yumuşak dokulara gereken durumlarda dikiş atılır. Bu işlem birkaç dakika sürebilir, dişin durumuna göre 20-30 dakikayı da bulabilir.

Özelde diş çekim ücretleri ne kadar?

Pek çok insan daha konforlu olduğu için özel kliniklerde işlem yaptırmayı tercih etmektedir. Peki, özelde diş çekim ücretleri neden değişkendir?

Özel kliniklerle ücret politikasını belirleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kliniğin bulunduğu şehir veya bölge,
  • Diş hekiminin deneyim ve uzmanlığı,
  • Tedavide kullanılan ekipman ve teknolojiler,
  • Anestezi ve işlem sırasında kullanılan ilaçlar,
  • Hijyen standartları ve hasta talepleri
  • Diş çekiminden sonra kontroller.

20’lik Diş Çekim Fiyatı

20’lik dişler üçüncü azı dişi olarak bilinir ve çoğu durumda çekilmesi gerekir. Normal diş çekimine göre daha zor bir işlem olduğu için 20’lik diş çekim fiyatı artabilir. 20’lik dişler genellikle çene kemiğinde gömülü halde bulunurlar. Bu dişleri çekebilmek için cerrahi yöntem uygulanır.

20’lik dişin çekilmediği durumlarda şu sorunlar görülebilir:

  • Çene yapısının dar olduğu durumlarda 20’lik dişler diğer dişlere baskı yapabilir.
  • Gömülü veya yarı gömülü kaldığında diş çevresindeki yumuşak dokuları zorlayacağı için ağrı ve şişlik meydana gelebilir.
  • Bu dişler arkada kaldığı için temizliği zordur. Bu durum enfeksiyona neden olabilir.
  • Dişlerin çene altında kalması sonucu kist veya tümörler oluşabilir
  • 20’lik dişlerin çekilmemesi ciddi çene problemlerine yol açabilir.

Çekilmesi gereken diş başka tedavi yöntemi uygulanamayacak olan diştir. Dolayısıyla zaten sorunlu bir yapıyı oluşturur. Bu nedenle özellikle 20’lik diş çekimi sonrası ağız bakımı büyük önem taşımaktadır. Tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek olumsuzları en aza indirmek için hekimin önerilerine uymak gerekir.

Diş çekim fiyatları ile ilgili bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.