Ağız İçi Yara

Ağız içi yara, ağız mukozasında meydana gelen küçük lezyonlara verilen isimdir. Bu yaralar, enfeksiyon veya ülser kaynaklı oluşabilir. Ağız içinde oluşan yaralar genellikle acı verici olabilir ve yemek yeme, çiğneme ve yutma gibi günlük aktiviteleri olumsuz etkileyebilir. Ağız içinde oluşan yaralar, stres, bağışıklık sistemi veya vitamin eksikliği kaynaklı olabilir.

Ağız içi yara, günlük hayatta sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Tedavi yöntemleri, yaranın nedenine bağlı olarak değişebilir fakat ağrının hafifletilmesi için antiseptik gargara yapılabilir. Ayrıca ağız bakımına özen göstermek gerekir. Yaraların tedavi edilmesi semptomları hafifleterek iyileşme sürecini hızlandırabilir. Genellikle kendiliğinden geçen bu yaralar, uzun süre iyileşmiyorsa bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Ağız yaraları çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Bu yaraların çıkma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hormonal değişiklikler,
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri,
  • Ağız yaralanmaları,
  • Enfeksiyonlar,
  • Düzensiz ağız bakımı,
  • Bağışıklık sisteminin bozulması.

Ağız İçindeki Yara Nasıl Geçer?

Ağız yaraları günümüzde sıklıkla karşılaşılan ve rahatsızlığa neden olan bir sorundur. Tuzlu su ile gargara ve soğuk kompres yapmak ağrıyı azaltabilir.  Yutmayı kolaylaştırmak için yumuşak besinler tüketilmelidir.

Ağız ülseri lezyonları, dilin üzerinde ya da ağzın farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bu ülserler, ağızda ağrı ve iltihaplanma sorunu yaşatabilir.

Ağızda aft nedir? Ağız içinde yuvarlak şekilde ortaya çıkabilen beyaz veya gri renkli yaralardır. Aft yaraları genellikle etrafındaki dokudan daha kabarık ve kırmızı bir halka şeklinde ortaya çıkabilir. Bu yaralar, ağrı hissi yaratarak yemek yeme ve konuşma sırasında zorluk yaşatabilir.

Peki, “Ağız içi aft nasıl geçer?” sorusu, aft kaynaklı ağrı yaşayan hastalar için merak edilen bir konudur. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı ile ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ayrıca ağızda hassasiyet oluşturacak baharatlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durulabilir. Bu nedenle doğru tedavi planı ağız yaralarının iyileşme sürecini hızlandırmak için önemlidir.

Ağız Yarasının Belirtileri Nelerdir?

  • Ağız mukozasında şişlik ve kızarıklık gözlemlenebilir.
  • Beyaz veya gri renkli lekeler oluşabilir.
  • Ağız yarası varken yemek yeme ve çiğneme güçlüğü meydana gelebilir.
  • Yara bölgesine dokunulduğunda ağrı ve konuşma zorluğu yaşanabilir.
  • Yaralı bölgede oluşan hasar nedeniyle ağızda yanma hissi oluşabilir
Ağız İçi Yara
Ağız İçi Yara

Ağız İçi Yara Çeşitleri

Ağız mukozasında yer alan yaralar genel olarak ağız içi yara olarak adlandırılır. Bu yaralar kendi arasında çeşitlere ayrılır:

Ağız Ülseri: Ağız içinde oluşan iltihaplı ve ağrılı bir yarayı ifade eder.

Aft: Ağız ülserlerinin türünden olan aft, gri veya beyaz yuvarlak lezyonlara verilen genel isimdir.

Pamukçuk: Bebeklerde görülebilen beyazımsı veya kremsi renkte oluşan yaralardır.

Lökoplaki: Beyaz veya sarı renkte oluşabilir. Genellikle sigara içen kişilerde yaygın karşılaşılır.

Liken Planus: Ağız içinde kırmızı leke şeklinde oluşan ağrılı lekelerdir. Ağız içinde yanma hissi oluşturur.

Eritroplaki: Kırmızı düz veya yumuşak yaralardır genellikle ağrısızdır. Bu yara ağız kanseri riski taşıyabilir.

Ağız içi yara tedavisi, semptomları en aza indirerek iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Diş hekimleri, yaraya neden olan sağlık sorunları hakkında uygun bir değerlendirme yaparak uygun tedavi yöntemini belirleyebilir. Bir hekimden yardım almak iyileşme sürecini hızlandırarak semptomları en aza indirebilir.

Bu belirtiler yalnızca ağız kanseri sonucu olarak ortaya çıkmayabilir. Ağız içinde yara oluşumu, çeşitli nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir ve bazen diş hastalıkların belirtisi olabilir.

Dolayısıyla bu tür belirtilerle karşılaşıldığı zaman, diş hekimi veya doktora danışmak büyük önem taşımaktadır. Erken teşhis tedavi şansını arttırarak iyileşme sürecini hızlandırır.

Diş Etinde Aft

Diş etinde aft, birçok nedenlerle ortaya çıkabilen bir sorundur. Aftlar, diş etlerinde yuvarlak beyaz ve gri merkezli lezyonlardan oluşur. Diş etinde yara oluşumu aftların belirtisi olarak ortaya çıkar ve rahatsızlık hissi yaratır.

Diş etindeki beyaz yara, bir enfeksiyon belirtisidir. Diş etlerindeki şişlik ve kızarıklık belirtileri görülür.

Peki, diş eti aft neden olur? Aft, oval ve yuvarlak şeklinde diş eti etrafında kırmızı veya beyaz renkli lezyonlardır. Diş eti aftları genellikle konuşma ve çiğneme sırasında ağrıya neden olur.

Diş eti yarası kaç günde iyileşir? Diş eti yaraları, yaranın boyutu ve durumuna hızlara bağlı olarak değişen bir süreci içerir. Küçük yaralar genellikle 7 ila 10 gün arasında iyileşebilir. Daha büyük ve ağır semptom gösteren yaraların iyileşmesi ise haftaları bulabilir.

Evde uygulanan tuzlu su gargaraları ve buz kompresleri ağrıyı hafifletebilir. Aftların altında yatan nedenler bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Aftlar, uzun süreler boyunca kalıyor ve iyileşmiyorsa ağızda birden çok yara varsa doktorunuza veya diş hekimine başvurmak gerekebilir.

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

Çocuklarda ağız yarasına ne iyi gelir sorusunu sormadan önce, çocuklarda ağız içi yaraların neden oluştuğunu bilmek gerekir. Örneğin, ısırmak ve diş eti kanaması gibi nedenler ağız içi yaralara neden olabilir. Bebekler diş çıkarırken yanaklarını ısırarak yaralara neden olabilir.

Ağız bakımı olası yaraları engeller ve yara oluşumunda iyileşme sürecini hızlandırır. Ağız içi yaralar sürekli olarak tekrar ediyor ve uzun süreli kalıyorsa bir çocuk doktoruna veya diş hekimine başvurmak önemli bir adımdır.

Vücuttaki demir, B12 ve B9 vitamin eksikliği ağız içi yaralara neden olabilir. Demir eksikliği, genellikle dilde ağrı ve ağız köşelerinde yara oluşumuna neden olabilir. B12 vitamini eksikliği, ağız içinde yara ile yanma hissine yol açabilir. B9 vitamin eksikliği, ağız yaralarına yol açabilir.

Bu yaralar, başka sağlık sorunları veya beslenme eksikliklerinden kaynaklanabilir. Eğer sürekli veya ciddi ağız yaraları yaşanıyorsa yaranın altta yatan sebepler belirlenerek uygun tedavi seçenekleri için bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Geçmeyen ağız yaraları için tuzlu su veya ağız bakım suları ile gargara yapabilir, ağız yarası jelleri veya kremleri kullanılabilir. Ayrıca yumuşak gıdalar tercih etmek ve ağız hijyenine dikkat etmek faydalıdır. Ağız içi yaraları 2 haftadan uzun sürüyor, geçmesine rağmen sık sık tekrarlıyor ve şiddetli ağrılara neden oluyorsa bu konuda doktora başvurmak büyük önem taşır.

Diş Hekimi Funda Ersöz, diş etlerindeki sorunlar ve diğer ağız-diş problemlerine dair pek çok uygulamayı yapmaktadır. Bu alanlardaki sorunlarınız için bizimle iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz.