20lik diş çekimi, bu dişlerin yetişkinlik döneminde sürmesinden kaynaklı sorunlar nedeniyle sıkça yapılan bir uygulamadır. 20’lik dişler genellikle genç yetişkinlik döneminde, 17-25 yaşları arasında sürmeye başlar. Bu dişler, ağzın en arkasındaki son azı dişler olduğundan bazen çeneye sığmayabilir, sürmesi zorlaşabilir.
20lik diş çekimi sıklıkla lokal anestezi altında yapılır. Ancak, bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir. Dişin pozisyonuna, sürme durumuna ve komplikasyon riskine bağlı olarak, dişin çekim yöntemi değişiklik gösterebilir. Bu dişlerden bazıları damak içinde kalabilir. Gömülü diş olarak bilinen bu dişler için damakta küçük bir kesi yapılır ve diş parça parça çıkarılabilir.
20’lik diş çekiminin ardından, hasta birkaç gün boyunca hafif ağrı ve şişlik yaşayabilir. Doktorun önerdiği ağrı kesiciler ve soğuk kompres uygulamaları, bu rahatsızlıkları azaltabilir. Ayrıca, ilk birkaç gün sert ve sıcak yiyeceklerden kaçınılmalı, ağzı nazikçe yıkamak için tuzlu su kullanılmalıdır. İşlem sonrası bazen bölgeye dikiş atılır, bu durum söz konusu ise dikişler için gerekli bakımların da yapılması, süreç tamamlandığında alınması için hekime müracaat edilmesi gerekecektir.